Cucumis - Ókeypis álinju umsetingar tænasta
. .



Uppruna tekstur - Ungarskt - 10.) Bükköny Kifejezetten vetőmagelőállítási...

Núverðandi støðaUppruna tekstur
Hesin teksturin er tøkur í fylgjandi málum: UngarsktEnskt

Hendan umseting hoyrir til verkætlanina Biocsárda Kft..
Biocsárda Kft.

Biocsárda Kft. honlapjának fordítása magyarról angolra.
A honlap csak a későbbiekben lesz elérhető.
Témák: éghajlat, talaj, cégtörténet, termesztett növények.


Bólkur Heimasíða / Loggur / Torg

Heiti
10.) Bükköny Kifejezetten vetőmagelőállítási...
tekstur at umseta
Framborið av hungi_moncsi
Uppruna mál: Ungarskt

10.) Bükköny
Kifejezetten vetőmagelőállítási céllal termesztjük zab támasztónövénnyel vetve. A jó piaci helyzet és a pillangós növények szükségszerűsége valamint az egyszerű technológia előnyös helyzetbe hozza a bükkönyt egyéb nitrogénkötőkkel szemben. Kedveli száraz időjárást vízigénye csupán keléskor és a terméskitellésekor jelentkezik. A hideg nedves időt nem kedveli elrúgja a virágait, nem nő szép magasra és megdől, elromlik, bepenészednek a magvak, alacsony lesz a csírázési készség. Legnagyobb veszélye a termesztésének, hogy betakarítás előtt megdől – a megdőlés szinte biztos – és megázik, ezután a magvak jelentős része elpereg. Termésátlagaink 0,5 – 1,8 t/ha között változtak. Kedvelt növényünk a nehézségek ellenére is.

11.) Szója
A szója termesztésére hagyományosan a pillangós növények vetésforgóba illesztése miatt került sor gazdaságunkban. Szükség van a pillangós hányad fenntartására. A szója öko termesztése nagyon nehéz feladat, a szója egy úgynevezett gyomnevelő növény, gyomirtása szinte megoldhatatlan feladat elé állítja az ökotermelőt. Vannak speciális technológiák de azok nem mindig állnak rendelkezésre időben a kapálás pedig szinte kivitelezhetetlen feladat egy nagyüzemi táblán a megbízható munkaerő hiánya miatt. Továbbá a szója a meleg párás mikroklímás igényli, vidékünkön ebből csak a meleg valósul meg ezért általábana szóják nem nönek meg. Termésátlagaink 0-1,5 t/ha között változtak az elmúlt években. Egyenlőre nem tervezzük vetését.

12.) Vöröshere
A vörösherét kifejezetten magfogási céllal termesztjük. Az első növedéket azonban rendszerint értékesítjük egy közeli tehenészetnek szenázsként. Szintén fontos szerepe van a pillangós hányad fenntartásában a vetésforgóban. Állókultúraként 2-3 évig megtartva fontos szerepe van a nitrogéngyüjtésben és feltörve jó előveteményt ad egy tönkölybúzának.
Viðmerking um umsetingina
british
29 September 2009 11:13