Cucumis - Free online translation service
. .



Original text - Hungarian - Mustár (fehér és barna)

Current statusOriginal text
This text is available in the following languages: HungarianEnglish

This translation belongs to the project Biocsárda Kft..
Biocsárda Kft.

Biocsárda Kft. honlapjának fordítása magyarról angolra.
A honlap csak a későbbiekben lesz elérhető.
Témák: éghajlat, talaj, cégtörténet, termesztett növények.


Category Web-site / Blog / Forum

Title
Mustár (fehér és barna)
Text to be translated
Submitted by hungi_moncsi
Source language: Hungarian

4.) Mustár (fehér és barna)
Kifejezetten vetőmag előállítási céllal termesztett növény a fehér mustár; míg étkezési célt szolgál a csípős barna mustár, amely dijoni mustár alapanyaga. Jó előveteménynek számítanak szinte minden növény számára; nematóda risztó hatásuk miatt kifejezetten jó előveteményeui a zabnak és a rizsnek. Viszont problámát okozhat az elpergett magokból jövő nagy tömegű árvakelés; amit akár hasznunkra is fordíthatunk zöldtrágyaként felhasználva. Termésátlagaink 0,5 – 1,5 t/ha között alakultak az elmúlt években.

5.) Takarmánykukorica
Az ökológiai takarmánykukorica termesztés alapvetően hasonló technológiára épül mint a konvencionális kukorica termesztése, csak itt kevesebb tápanyagot szabad használni, nincs lehetőség vegyszeres gyomirtésra. Ez a két különbség meg is határozza a termésszintet, nehéz közepesnél jobb termést elérni. A termény ára szorosan kapcsolódik a konvencionális áruk tőzsdei árához, együtt mozog azzal, ezért nehéz jövedelmezően termelni öko takarmánykukoricát. Nem is teszük gyakran csak ha vetésváltás alakulása úgy hozza és a piaci poziciók épp kedvezőek. Termésátlagaink 3-6 t/ha között változnak gyakrabban az alsóbb tartományban helyezkednek el.

6.) Hibridkukorica
Éveken keresztül perspektívikus és jövedelmező ágazata volt a mezőgazdaságnak a hibridkukorica termesztés. Nagy szaktudást sok odafigyelést igénylő ágazat. Sajnos a takarmánykukorica hatalmas áremelkedése háttérbe szorította a vetőmagelőállítást, hiszen sokkal kisebb kockázattal lehetett ugyanazt az árbevételt elérni. Ezt a változást a termeltetők csak lassan követték le és most újra emelkedő tendenciát mutat az ágazat. Gazdaságunk várhatóan nem fog visszatérni - az öntözés nehézségei miatt - rövid időn belül a hibridkukorica termesztéshez, holott nagy hagyományaink vannak e területen is. Állítottunk elő SC, TC és DC hibrideket is, elsősorban külfödi partnerek részére. Termésátlagaink a 0,5 – 3,6 t/ha között változtak vetőmagtermésben számítva. A hibridkukorica termesztés legnagyobb kockázata, hogy találkozik e az anya az apaporral és sikeres lesz e a termékenyülés. Az egész termesztéstechnológia ennek a célnak az elérésére van kihegyezve. Az ágazatot nyugodtan nevezhetjük a mezőgazdaság nehéziparának.
Remarks about the translation
british
24 September 2009 12:27