Cucumis - Free online translation service
. .



Translation - Hungarian-English - Öntözővíz

Current statusTranslation
This text is available in the following languages: HungarianEnglish

This translation belongs to the project Biocsárda Kft..
Biocsárda Kft.

Biocsárda Kft. honlapjának fordítása magyarról angolra.
A honlap csak a későbbiekben lesz elérhető.
Témák: éghajlat, talaj, cégtörténet, termesztett növények.


Category Web-site / Blog / Forum

Title
Öntözővíz
Text
Submitted by hungi_moncsi
Source language: Hungarian

Gazdaságunk a Hármas-Körös folyó közelében terül el, ahol már évtizedek óta folytatnak öntözéses gazdálkodást a környék termelői. Nagy kiterjedésű rizstelepek helyezkednek el ezen a vidéken. Az egész határ át van szőve csatornákkal, a főcsatornától kezdve az árasztócsatornán át a lecsapolókig mind megtalálható. Sajnos a csatornák műszaki állapota hagy kívánnivalót maga után de azért még üzemképesek. Alapvetően a felületi árasztáshoz lett kialakítva a csatornahálózat a rizstermesztés igényeinek megfelelően; de megoldható a dobos öntözés is akár vízágyúkkal akár konzolos öntözőberendezéssel is. A vízkivétel a Hármas-Körös folyóból történik és több átemelő szivattyún keresztül jut el hozzánk az öntözővíz.
A víz minőségével szerencsére nincs gond, mivel a Körös még mindig Magyarország egyik legtisztább folyóvize. A vízhozama is megfelelő, a Kisköréről érkező Keleti főcsatornán keresztül idehozott vízzel együtt még a jövőben várható igényeket is ki tudja elégíteni. Szintén jó értéket mutat sótartalom szempontjából így nem veszélyezteti a talajokat. Öntözésre kifejezetten megfelelő. A következő kis táblázat adatokat szolgáltat a vízminőségről:
Remarks about the translation
british

Title
Irrigation
Translation
English

Translated by veronika82
Target language: English

Our farm is situated near the river Hármas-Körös, where local farmers have been doing irrigated farming for decades now. There are extensive rice sites in this area. You can find canals all over, you can find everything from main canals, deluge canals to drains. Unfortunately, the canals are not in a very good technical condition, however they are still operational. The canal system was developed in order to supply surface irrigation corresponding to rice cultivation; however irrigation from drums by water cannons or watering consoles. We get irrigation water from the river Hármas-Körös through several water pump installations.
Fortunately, there is no problem with water quality, as Körös is still one of the cleanest rivers of Hungary. Its flow is also adequate, it can fulfill future needs together with the watercourse from Kisköre through East-Main Canal. Its salty content also shows good results, this way it does not endangers soils. It is especially good for irrigation. You can find data about water quality in the following chart:
Last validated or edited by lilian canale - 28 September 2010 15:48