Cucumis - Gratis online oversettelsestjeneste
. .



Oversettelse - Engelsk-Tyrkisk - Turkish President Approves Pro-EU, Reform Cabinet

Nåværende statusOversettelse
Denne teksten kan bli sett i de følgende språkene: EngelskTyrkisk

Denne oversettelsen tilhører det prosjektet Turkish Christian News Paper.
Turkish Christian News Paper

Hello Everyone!

I am creating Christian News Paper in Turkey. I want to deliver good news to turkish whom I love. Now I am learning Turkish as well, but also I need TIME! So please put your precious effort on this, you will be rewarded as well.

Thank you


Kategori Aviser - Nyheter / Aktuelt

Tittel
Turkish President Approves Pro-EU, Reform Cabinet
Tekst
Skrevet av aquila_trans
Kildespråk: Engelsk

New Turkish President Abdullah Gul approved a pro-EU reformist cabinet on Wednesday which reflected Prime Minister Tayyip Erdogan's aim to push ahead with stalled political and economic reforms needed to join the bloc.

Gul, who as foreign minister helped Turkey win EU accession talks status in 2005, is the first politician with a background in political Islam to become president in mainly Muslim but constitutionally secular Turkey, over the army's opposition.

After meeting Gul at the presidential palace, Erdogan named Ali Babacan as Gul's successor as foreign minister. Babacan will remain in his role as chief negotiator in the membership talks.

Kemal Unakitan remains in the post of finance minister, while former banker Nazim Ekren was named minister in charge of coordinating economic issues, an important position as the government pushes for further economic reforms.

"I prepared the new cabinet as a team who have the skills to realise our goals for the coming period ... I believe we formed a strong team," Erdogan told reporters.

The ruling AK Party won a sweeping victory in parliamentary polls in July but was unable to form a new government because of objections by Gul's secularist predecessor Ahmet Necdet Sezer.

Turks will closely follow the military's reaction to Gul after its top brass snubbed his swearing-in ceremony on Tuesday. The military elite fears his presidency will lead to a creeping subversion of the secular order.

Turkey's military considers itself the ultimate guardian of the secular republic founded by Mustafa Kemal Ataturk and has ousted four governments in the past 60 years. Its last such move was as recently as 1997, against a government it considered too Islamist, in which Gul was a minister.
Anmerkninger gjeldende oversettelsen
this article is for newspaper, so please use article term, and word. Thank you!

Tittel
Türkiye'nin yeni Cumhurbaşkanı olan Abdullah Gül, ...
Oversettelse
Tyrkisk

Oversatt av senemtas_mt
Språket det skal oversettes til: Tyrkisk

Türkiye'nin yeni Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Başbakan Tayyip Erdoğan'ın birliğe katılmak için gerekli olan ertelenmiş politik ve ekonomik yenilikleri devam ettirme hedefini yansıtan AB lehindeki yenilikçi bir kabineyi Çarşamba günü onayladı.

2005'te dışişleri bakanı olarak Türkiye'nin AB üyelik müzakerelerine alınmasını sağlayan Gül, çoğunlukla Müslüman ama yasal olarak laik olan Türkiye'de, ordunun karşı olmasına rağmen, siyasette islamcı geçmişiyle başkan olan ilk politikacı.

Erdoğan Gül'ü cumhurbaşkanlığı köşkünde karşıladıktan sonra onun yerine Dışişleri Bakanı olarak Ali Babacan'ı atadı. Babacan, üyelik müzakerelerinde başmüzakereci görevinde kalmaya devam edecek.

Eski bankacı Nazım Ekren, hükümetin daha fazla ekonomik reformlar elde etmeye çalıştığı şu sıralarda önemli bir pozisyon olan Ekonomik Sorunların Koordinasyonundan sorumlu Bakanlığa tayin edilirken, Kemal Unakitan Maliye Bakanlığı görevinde kaldı.

Erdoğan muhabirlere "Yeni kabineyi, gelecek dönemde amaçlarımızı gerçekleştirmek için gerekli istidatlara sahip bir takım olarak hazırladım... Güçlü bir takım oluşturduğumuza inanıyorum." dedi.

Lider Ak Parti, Temmuz'daki parlamenter seçimlerinde ezici bir zafer kazandı, fakat Gül'den önceki Laik Cumhurbaşkan Ahmet Necdet Sezer'in engellemelerinden dolayı yeni hükümeti kuramamıştı.

Türkler, üst rütbeli subayların Salı günü yemin töreninde Gül'ü hiçe saymalarından sonra ordunun Gül'e karşı tepkisini yakından takip edecek. Askeri üst tabaka, Gül'ün başkanlığının laik düzeni yavaş yavaş yıkıma götüreceğinden korkuyor.

Türk ordusu, kendini Mustafa Kemal Atatürk'ün kurduğu Laik Cumhuriyetin esas koruyucusu olarak görüyor ve geçen 60 yılda dört hükümeti devirmiştir. Ordu bu türden son hareketini 1997 gibi yakın bir tarihte, Gül'ün de bakanlarından olduğu ve aşırı İslamcı olduğu düşünülen bir hükümete karşı yapmıştı.
Senest vurdert og redigert av canaydemir - 24 September 2007 17:26





Siste Innlegg

Av
Innlegg

17 September 2007 19:52

senemtas_mt
Antall Innlegg: 40
son cümleyi özellikle kontrol ederseniz iyi olur.
teşekkürler