Cucumis - שירות תרגום מקוון חינם
. .



תרגום - אנגלית-טורקית - Growth factors versus cytokines

מצב נוכחיתרגום
הטקסט נגיש בשפות הבאות: אנגליתטורקית

קטגוריה הסברים - מדע

שם
Growth factors versus cytokines
טקסט
נשלח על ידי kkaan87
שפת המקור: אנגלית

Growth factor is sometimes used interchangeably among scientists with the term cytokine. Historically, cytokines were associated with hematopoietic (blood forming) cells and immune system cells (e.g., lymphocytes and tissue cells from spleen, thymus, and lymph nodes). For the circulatory system and bone marrow in which cells can occur in a liquid suspension and not bound up in solid tissue, it makes sense for them to communicate by soluble, circulating protein molecules. However, as different lines of research converged, it became clear that some of the same signaling proteins the hematopoietic and immune systems used were also being used by all sorts of other cells and tissues, during development and in the mature organism.

While growth factor implies a positive effect on cell division, cytokine is a neutral term with respect to whether a molecule affects proliferation. While some cytokines can be growth factors, such as G-CSF and GM-CSF, others have an inhibitory effect on cell growth or proliferation. Some cytokines, such as Fas ligand are used as "death" signals; they cause target cells to undergo programmed cell death or apoptosis.
הערות לגבי התרגום
bilimsel kelimelerin anlamları çevrilemesede olur vikipedia dan alınmıştır yardım edebilecek olan varsa sevinirm

שם
Büyüme faktörleri sitokinlere karşı
תרגום
טורקית

תורגם על ידי minuet
שפת המטרה: טורקית

Büyüme faktörü bilim adamları arasında kimi zaman sitokin terimi yerine alternatif olarak kullanılır. Geçmişte sitokinler, hematopoetik (kan oluşturan) hücrelerle ve bağışıklık sistemi hücreleri (örneğin lenfositler ve dalak, timus, ve lenf nodülü dokuları) ile ilişkilendirilmişlerdir. Hücrelerin sıvı süspansiyonda bulunduğu ve solit dokulara bağlı olmadığı dolaşım sisteminin ve kemik iliğinin, çözünür halde dolaşan protein molekülleriyle iletişim kurması akla uygun gelmektedir. Fakat farklı yöndeki araştırmalar bir noktada birleşmektedir ki, hematopoetik ve bağışık sistemlerinin kullandığı sinyal proteinlerinden bazılarının gelişim sırasında ve gelişimini tamamlamış organizmada, tüm diğer hücre ve doku çeşitleri tarafından da kullanıldığı netlik kazanmıştır.

Büyüme faktörü hücre bölünmesi üzerinde pozitif bir etki anlamına gelirken, sitokin, molekülün proliferesyonunu etkileyip etkilemediğiyle ilgili olarak nötr bir terimdir. G-CSF ve GM-CSF gibi bazı sitokinler büyüme faktörü olabilirken, diğerlerinin hücre büyümesi ve proliferasyonu üzerinde inhibitör etkisi vardır. Fas ligandı gibi bazı sitokinler "ölüm" sinyali olarak kullanırlar, hedef hücrelerinin programlanmış hücre ölümüne veya apoptoza uğramasına neden olurlar.
אושר לאחרונה ע"י Bilge Ertan - 21 דצמבר 2010 22:05