Cucumis - Serviciu gratuit de traducere pe web
. .


Cum devi traducator autorizat în România?

De toate pentru toţi

Rezultate 1 - 4 din aproximativ 4
1
Autor
Mesaj

26 Iunie 2009 15:50  

WlmShk
Numărul mesajelor scrise: 89
Cum devine cineva traducător autorizat în Romania? Ce acte, examene, studii, costuri sunt necesare? Este posibil sa se facă toate demersurile si din provincie (Braşov) sau este nevoie obligatorie de prezenţă în Bucureşti? Cred că întrebările astea sunt în mintea mai multor utilizatori Cucumis, iar cei care ştiu deja poate ne ajută să înţelegem cât de complicat este procesul şi în ce ne băgăm atunci când ne hotărâm.
 

28 Iunie 2009 12:50  

azitrad
Numărul mesajelor scrise: 970
Momentan există două tipuri de traducători autorizaţi:
1) cel "clasic", juridic, ale cărui traduceri pot fi legalizate de un notar
2) traducător specializat pe un anumit domeniu, altul decât juridic, care însă poate traduce numai în domeniul său de specialitate şi nu îşi poate legaliza traducerile la notar.

Eu sunt cazul 2, pe engleză tehnică

Le voi lua pe rând, şi încerc să vă explic şi diferenţele:

1. Poate deveni traducător autorizat juridic:
- orice persoană care a absolvit o facultate de profil (Filologie - limbi străine sau Limbi moderne aplicate) - trimite dosarul la Ministerul Justitiei, primeste o autorizatie, si cu ea merge la Oficiul Registrul Comertului si se inregistreaza ca PFA, apoi la Finante, si apoi la baroul notarilor pentru a fi inscris in baza de date - detalii aici
- orice persoană care a obţinut un certificat de traducător pe domeniul juridic, traducere si retroversiune (adică practic 2 examene), eliberat de Ministerul Culturii. Acest certificat se obtine pe baza de examen, care costa... si se poate da numai la Bucuresti - detalii aici

2. Poate deveni traducator autorizat orice persoană care a obţinut un certificat de traducător pe alt domeniu decât juridic (ex.: tehnic, medical, general etc.) de la Ministerul Culturii, certificat cu care se înregistrează apoi la Finanţe şi gata.

Mai puteţi găsi diverse explicaţii:

http://www.tradcom.ro/obtinere_autorizatie.php


 

10 Decembrie 2010 13:09  

dianastan
Numărul mesajelor scrise: 1
in ceea ce priveste autorizatia de la MJ poti gasi mai multe informatii aici :

http://dianastantraducatorautorizat.wordpress.com
 

7 Mai 2019 23:40  

sunnysunny
Numărul mesajelor scrise: 0
Mesaj suprimat
 
1